Soundmasking op de werkplek

Storende geluiden leiden af en remmen de concentratie. Maak van je kantoor een aangename, productieve plek met sound masking.

Sound masking op de werkplek

Een optimale akoestiek bereik je onder andere door geluiden te absorberen, blokkeren en maskeren. In het Engels: absorb, block en cover (ABC). Absorberen doe je bijvoorbeeld met geluiddempende panelen, wandstructuren en tapijt. Met scheidingswanden en solide barrières wordt geluid geblokkeerd. De derde stap – geluid maskeren – gebeurt via het ingenieuze sound masking. Een blik op wat, hoe en waarom.

Wat is sound masking?

Sound masking of geluidsmaskering is een efficiënte, betaalbare oplossing om een omgeving te creëren met minder afleiding door lawaai, en tegelijk een betere verstaanbaarheid en meer spraakprivacy.
Geluid maskeren is in theorie simpel: je voegt een amper merkbaar achtergrondgeluid toe, als een niet-storende ruis. Niet te verwarren met een geluidsbron zoals een radio.

Hoe werkt sound masking?

Het klinkt contradictorisch, maar door geluid toe te voegen, lijkt een ruimte net stiller. Het toegevoegde geluid zorgt er namelijk voor dat stemmen minder verstaanbaar zijn. Daardoor leiden gesprekken van collega’s minder af. In het beste geval merk je zelfs niet meer op.
Vergelijk het met een praatje slaan tijdens de afwas. Als je water laat stromen, klinkt de stem van de andere plots zachter. Nochtans is het volume precies hetzelfde. Het lijkt alleen maar stiller: het stromende water gaat het stemgeluid maskeren.
Geluidsmaskering bootst dit na, maar dan geavanceerd en doeltreffender. Sound masking-systemen voegen omgevingsgeluiden toe die het andere geluid in de ruimte maskeren. We spreken bewust van maskeren en niet elimineren. Waar het om draait: ervoor zorgen dat spraak minder verstaanbaar en daardoor minder storend is.

Soorten sound masking

Directe geluidsmaskering werkt met luidsprekers geïnstalleerd aan het plafond. Ze zenden het signaal rechtstreeks uit in de kantooromgeving. Je kunt het principe dus alleen daar toepassen waar je het nodig hebt.

Indirecte sound masking maakt gebruik van naar boven gerichte luidsprekers onder het plafonddek. Het signaal wordt tegen dat plafonddek uitgezonden. Vervolgens reflecteert het naar beneden in de kantooromgeving, veelal via plafondtegels. Bij indirecte geluidsmaskering kun je de luidsprekers individueel afstemmen op variabelen zoals HVAC-kanalen, bekabelingsinfrastructuur of andere factoren die een invloed hebben op de akoestiek.

Belangrijkste voordelen van sound masking:

  • Geen storende geluiden meer
  • Verhoogde concentratie, productiviteit en welzijn leiden tot minder stress en ziekteverzuim
  • Verbeterde privacy – belangrijk bij vertrouwelijke gesprekken
  • Makkelijke installatie: geen bouwkundige ingrepen nodig
  • Mogelijkheid om vanop afstand (automatisch) te bedienen

Geluid maskeren in drie stappen

Bij Aviniti reken je op advies, passende oplossingen en een feilloze installatie. Benieuwd hoe we jouw werkplek gezonder en stiller kunnen maken?