Welke resolutie pas je het beste toe?

Resolutie. Heel vaak eenvoudig (en misschien iets te kort door de bocht) omschreven als de beeldscherpte. Er zijn verschillende standaarden en vaak gebruikte resoluties voor beeldschermen, gaande van 320×200 tot 8192×4320. De resolutie meet het aantal pixels horizontaal en het aantal pixels vertikaal. De resolutie bepaald meteen ook de aspect ratio (verhouding breedte tot de hoogte) van je beeldscherm. Voor displays is dat de dag van vandaag 16/9, bij projectie 16/10.

Wil je het artikel ook downloaden? Klik dan hier.

Maar welke resolutie pas ik nu het beste toe op mijn vergader beeldscherm. Je kan er van uitgaan dat hoe hoger de resolutie is hoe scherper het beeld zal zijn. Maar is dat wel altijd zinvol? Je kan je namelijk inbeelden dat de “visuele ervaring” van die resolutie sterk afhangt van de grote van het scherm (over welk oppervlak wordt de resolutie verspreid) en de kijkafstand naar het scherm.

Full HD en 4K/Ultra HD

In de hedendaagse vergaderzaal worden LCD/LED displays geplaatst die komen met een standaard resolutie Full HD of Ultra HD. In projectie wordt er nog wel gewerkt met iets lagere resoluties (bv. WXGA) maar laat ons daar toch ook maar vanuit gaan dat bij gebruik in vergaderzalen Full HD of WUXGA (in het geval van 16/10 aspect ratio) de standaard is.

De meest toegepaste “hoge” resoluties zijn :

Type Pixels Aspect Ratio
Full HD 1920 X 1080 16/9
WUXGA 1920 X 1200 16/10
Ultra HD 3840 X 2160 16/9
4K 4096 X 2160 17/9

Full HD en WUXGA zijn identiek aan elkaar wat betreft de afstand tussen de pixels onderling. WUXGA heeft meer pixels in de hoogte, simpelweg omdat de aspect ratio anders is. Ze hebben een identiek pixel dichtheid en worden ervaren als even scherp.
Gedetailleerder beeld krijgen we met Ultra HD vandaag een standaard die 4 x scherper wordt ervaren als Full HD. Een grote stap vooruit.

In de volksmond wordt er nogal snel over 4K gesproken. In 99% van de gevallen bedoelt men in feite Ultra HD. 4K is namelijk een standaard die enkel in cinema wordt toegepast.

Wanneer gebruik ik welke resolutie?

Full HD en Ultra HD zijn dus de standaard voor beeldschermen in vergaderzalen. Maar wanneer passen we welke resolutie toe?
Bij die vraag spelen 2 zaken een rol :

Welk type beeld ga ik bekijken? Wat is de inhoud? (Foto’s, video, presentaties of gedetailleerde spreadsheets en technische plannen?
Daar is het antwoord vrij eenvoudig. Hoe meer detail noodzakelijk in je beeld, hoe hoger je best de resolutie neemt. Voor standaard presentaties en zelfs foto/video materiaal bij vergaderingen of opleidingen volstaat Full HD ruimschoots. Bekijk je in groep gedetailleerde schema’s, uitgebreide spreadsheets, bouwplannen of medisch materiaal, dan kan Ultra HD zeker zijn nut bewijzen.

Kijkafstand
Want dan begint het menselijk oog en vooral zijn beperkingen een rol te spelen.
De Ultra HD resolutie (3840×2160) heeft 4 x meer pixels dan Full HD (1920×1080). 2x meer in de breedt en 2 x meer in de hoogte. In theorie wil dat zeggen dat voor een optimale ervaring van de Ultra HD resolutie we 2 x dichter bij het scherm moeten gaan zitten.
Dus om te bepalen wanneer het nuttig is om Ultra HD toe te passen moeten we eerst weten op welke afstand je de volledige kijkvoordelen van Full HD ervaart. Die wordt algemeen ervaren als 2 x de schermbreedte. Bijgevolg is de optimale kijkervaring op een Ultra HD scherm 1 x de schermbreedte. Op alle afstanden die daartussen liggen (> 1x schermbreedte, < 2x schermbreedte) biedt Ultra HD een visuele meerwaarde ten opzichte van Full HD.

 

Conclusie :
• Optimale benutting Full HD scherpte : 2 x schermbreedte
• Kijkvoordeel Ultra HD tov Full HD : tussen 1 x en 2 x schermbreedte
• Optimale benutting Ultra HD scherpte : 1 x schermbreedte