Videoconferentie: mee met zijn tijd.

Onze manier van werken is de voorbije decennia ingrijpend veranderd. Dankzij technologie zijn we grotendeels plaats- en tijdonafhankelijk geworden. Het thuiskantoor zit in de lift, net zoals flexplekken, stand-uprooms, creative spaces, huddle spaces … Kortom, de huidige werkplek ziet er totaal anders uit dan de oude. Wat wél is gebleven: de noodzaak om te vergaderen en efficiënt samen te werken. Hoe je dat rijmt met het nieuwe werken? Met video conferencing!

ISDN
Videoconferentie is niet nieuw. Al in de jaren 80 van de vorige eeuw kwamen de eerste systemen op de markt, samen met de uitbreiding van ISDN: Integrated Services Digital Network. Voor kwalitatieve videogesprekken moest je over voldoende bandbreedte beschikken. En de rekening was gepeperd. Videoconferentie over ISDN hield het langste stand bij overheden en militaire instellingen.

H.323
Met de opkomst van het internetprotocol (IP) in de jaren 90, sprongen ook fabrikanten van apparatuur voor videoteleconferentie (VTC) op de internetkar. Naarmate de videocompressietechnieken en veiligheidsprotocollen verbeterden, won de H.323-standaard aan populariteit. Ook vandaag garanderen een IP codec met H.323 en SIP (Session Initiation Protocol) nog altijd de beste beeldkwaliteit in verhouding tot de gebruikte bandbreedte. Maar dedicated IP codecs (H.323/SIP) zijn een dure oplossing. Vooral grotere bedrijven en organisaties die op uitstekende beeldkwaliteit moeten vertrouwen, werken er nog mee.

Cloud
De term cloud computing werd bedacht in 2007, maar het principe bestond al jaren eerder. De doelstelling: om het even waar en wanneer werken, informatie opslaan en delen. Providers verlenen IT-diensten via het internet. Terwijl gebruikers altijd en overal toegang hebben – op voorwaarde dat ze over een internetverbinding beschikken. Zodra cloud computing was ingeburgerd, ging ook videconferentie ‘in de cloud’.
Met hybridesystemen kun je een mix van H.323/SIP-hardwaresystemen koppelen aan softwareapplicaties zonder bijkomende infrastructuur. Verschillende merken ontwikkelen hun eigen cloudomgevingen om groepsgesprekken te houden in virtuele vergaderzalen.
Met de stijgende populariteit van pure softwarevideoapplicaties zoals Skype for Business, groeit de nood om in de cloud ‘bruggen’ (bridges) te ontwikkelen. Die koppelen op hun beurt de native cloudomgevingen met populaire videoapplicaties.

Softwareapplicaties
De markt wordt overspoeld met softwarevideoapplicaties voor particulieren en professionals. Ook Microsoft steekt een tandje bij. Met Teams komt het tegemoet aan de vraag naar aan stabiele videokwaliteit en een compleet samenwerkingsplatform. Een greep uit de aanbieders: Adobe Connect, Amazon Chime, Cisco Webex, Apple FaceTime, Google Meet, GoToMeeting, Microsoft Skype For Business, Starleaf, Uber Conference en Zoom.

Individueel gebruik
Voor persoonlijke toepassingen maak je gewoon gebruik van je laptop of pc (met ingebouwde micro en camera) om met deze softwarevideoapplicaties aan de slag te gaan. Als je wat betere kwaliteit wenst, investeer je best in een externe webcam en headset.

Groepstoepassingen
Om er in groepsverband gebruik van te maken, doe je een beroep op speciale hardware. De keuze hangt vooral af van het type ruimte: vergaderzaal, opleidingslokaal, auditorium, huddle room, enzovoort. Dit zijn enkele mogelijkheden:

  • All-in-onesystemen met ingebouwde vaste camera (breedhoek), microfoons (gericht) en luidsprekers voor kleinere ruimtes.
  • Sets van PTZ-camera (Pan-Tilt-Zoom), tafelmicrofoons en luidsprekers voor middelgrote vergaderruimtes en opleidingslokalen.
  • Aparte componenten: meerdere PTZ-camera’s, draadloze micro’s, ruimtevullende geluidsversterking in polyvalente zalen en auditoria. En dat alles aaneengekoppeld met een USB Audio Video Bridge.

Hard- en software koppelen
Maar hoe koppel je nu die hardware aan je software-VC-applicatie?

  • Maak je gebruik van verschillende applicaties (Skype, Teams, Google Hangouts …)? Dan integreer je de hardware met je laptop/pc via een USB-verbinding. Zo wordt je toestel de codec van je VC-applicatie, gekoppeld aan krachtige USB-hardware.
  • Hanteer je binnen je organisatie altijd dezelfde VC-applicatie? Koppel dan de USB-apparatuur aan een native appliance: een aparte touchscreen-pc met de look-and-feel van je favoriete videoapp. Native appliances zijn beschikbaar voor de populairste technologieën zoals Skype for Business, Teams, Zoom en Google Meet.
  • Gebruik je overwegend één bepaalde app en af en toe een mix? Sommige merken van native video appliances bieden de mogelijkheid om de daaraan gekoppelde hardware via USB te verbinden met je laptop. Zo gebruik je meestal de native applicance en voor de rest je laptop met een app naar keuze.

Aviniti Begeleiding
Het is niet zo eenvoudig om de juiste apparatuur te kiezen voor jouw specifieke vergaderzaal. Aviniti spitst zich toe op de begeleiding van het klanten in dit proces.

Alvast enkele tips waar je rekening mee dient te houden:

  • Hoe groot is je vergaderzaal?
  • Hoeveel mensen nemen er deel aan het videoconferentiegesprek?
  • Wil je dat er ingezoomd wordt op de spreker?
  • Breng je iedereen in beeld die in de vergaderzaal zit?
  • Laat iedereen auditief goed verstaanbaar maken tijdens het videoconferentiegesprek?

We raden ook aan om niet in het wilde weg systemen te kopen. We gaan in gesprek met onze klanten om stapsgewijs tot een performante oplossing te komen.

1. Bepaal de videotechnologie die aansluit bij je noden:

  • Een performant (maar prijzig) H.323/SIP-videosysteem
  • Een hybrideoplossing die H.323/SIP-apparatuur koppelt aan native en andere softeware videoapps bv. MS Teams, Webex, Google Meet,…
  • Native hardware voor software videoapps
  • Performante hardware om je software videoapps vanop de laptop ten volle te benutten

2. Kies de juiste randapparatuur voor jouw ruimte:

  • Camera’s
  • Microfoons
  • Luidsprekersystemen