ISDN
Videoconferentie is niet nieuw. Al in de jaren 80 van de vorige eeuw kwamen de eerste systemen op de markt, samen met de uitbreiding van ISDN: Integrated Services Digital Network. Voor kwalitatieve videogesprekken moest je over voldoende bandbreedte beschikken. En de rekening was gepeperd. Videoconferentie over ISDN hield het langste stand bij overheden en militaire instellingen.
H.323
Met de opkomst van het internetprotocol (IP) in de jaren 90, sprongen ook fabrikanten van apparatuur voor videoteleconferentie (VTC) op de internetkar. Naarmate de videocompressietechnieken en veiligheidsprotocollen verbeterden, won de H.323-standaard aan populariteit. Ook vandaag garanderen een IP codec met H.323 en SIP (Session Initiation Protocol) nog altijd de beste beeldkwaliteit in verhouding tot de gebruikte bandbreedte. Maar dedicated IP codecs (H.323/SIP) zijn een dure oplossing. Vooral grotere bedrijven en organisaties die op uitstekende beeldkwaliteit moeten vertrouwen, werken er nog mee.
Cloud
De term cloud computing werd bedacht in 2007, maar het principe bestond al jaren eerder. De doelstelling: om het even waar en wanneer werken, informatie opslaan en delen. Providers verlenen IT-diensten via het internet. Terwijl gebruikers altijd en overal toegang hebben – op voorwaarde dat ze over een internetverbinding beschikken. Zodra cloud computing was ingeburgerd, ging ook videconferentie ‘in de cloud’.
Met hybridesystemen kun je een mix van H.323/SIP-hardwaresystemen koppelen aan softwareapplicaties zonder bijkomende infrastructuur. Verschillende merken ontwikkelen hun eigen cloudomgevingen om groepsgesprekken te houden in virtuele vergaderzalen.
Met de stijgende populariteit van pure softwarevideoapplicaties zoals Skype for Business, groeit de nood om in de cloud ‘bruggen’ (bridges) te ontwikkelen. Die koppelen op hun beurt de native cloudomgevingen met populaire videoapplicaties.
Softwareapplicaties
De markt wordt overspoeld met softwarevideoapplicaties voor particulieren en professionals. Ook Microsoft steekt een tandje bij. Met Teams komt het tegemoet aan de vraag naar aan stabiele videokwaliteit en een compleet samenwerkingsplatform. Een greep uit de aanbieders: Adobe Connect, Amazon Chime, Cisco Webex, Apple FaceTime, Google Meet, GoToMeeting, Microsoft Skype For Business, Starleaf, Uber Conference en Zoom.