ISE 2019: het jaar van de bevestiging.

Voor een groot aantal spectaculaire nieuwigheden moesten we dit jaar niet afzakken naar de ISE beurs in Amsterdam. Het werd wel het jaar van de bevestiging waar de in vorige edities voorgestelde technologieën hun bevestiging kregen in een uitgebreide en (niet onbelangrijk) leverbare line-up van producten bij diverse fabrikanten.

Laser projectie

De traditionele projector fabrikanten (Epson, Sony, Panasonic, enz.) laten de compacte projectoren definitief links liggen en focussen zich volop op de high light output markt. Begrijpelijk want in de meeste vergaderzalen en opleidingslokalen maakt de projector baan voor de Large Format Display die in grote formaten steeds betaalbaar wordt.
Epson nam daarin de afgelopen 2 jaar de lead. Het investeerde enkele 100den miljoenen dollars in de omschakeling van de productie van kleine projectoren (> 5000 lumens) naar een gamma van krachtige, professionele toestellen voor het grotere werk. En met succes mogen we stellen want nagenoeg elke andere projectorfabrikant benchmarkte op ISE 2019 zijn toestellen aan de line-up van het Japanse merk, dat zich nu ook in het high-end gamma de Nr. 1 van de wereld mag noemen.
In dat gamma van high output projectoren verdwijnt de traditionele lampen technologie definitief ten voordele van (LED) laser technologie. Met een lagere T.C.O. (Total Cost of Ownership) en een hogere bedrijfszekerheid als belangrijkste troeven. Die laser technologie zet haar mars ook duidelijk verder in het midden segment van installatieprojectoren 5000-7000 lumens.

4K Yes, 8K Maybe

Bij de professionele displays is 4K, of beter gezegd Ultra HD, niet meer weg te denken. Het nog bestaande aanbod Full HD displays is inmiddels herleid tot “instap” reeks en UHD is de nieuwe standaard. Van 43” tem 98”, 16/7, 24/7, indoor of outdoor; het volledige gamma beschikt inmiddels over een LCD panel met native resolutie van 3840×2160 pixels.
Maar onze display partner Samsung ziet als “early adopter” duidelijk ook wel markt in 8K displays. Leuke teaser of eye catcher op de ISE denk je dan. Maar niks is minder waar. Samsung brengt in de loop van 2019 meteen een complete line-up van 8K displays op de markt. En hoe zit dat dan met content? Die lijkt ons de eerste jaren namelijk nog niet wijdverspreid beschikbaar. Hoeft géén probleem te zijn. Samsung maakt zich sterk dat de nieuwe 8K displays een dusdanig performante scaler aan boord hebben om je Full HD of Ultra HD/4K beelden quasi met een native scherpte weer te geven.
We hebben er een hele tijd op moeten wachten, maar na intrede via de high-end (home) cinema projectoren vindt 4K eindelijk ook z’n intrede in de professionele installatie projectoren. We mogen dit jaar van nagenoeg alle projector fabrikanten de eerste betaalbare “native” 4K projectoren in het midden segment verwelkomen.

LED Wall

We kennen de LED wall’s intussen wel allemaal van de grote “outdoor” reclamepanelen op pleinen en aan gevels. Maar de LFD (Large Format Displays) fabrikanten zien een nog grotere markt in “indoor” LED walls voor vergaderzalen, opleidingslokalen, auditoria enz.
Met professionele displays zitten we bij 98” logistiek aan het plafond. Krijg maar eens een 150” naar een vergaderzaal op het 7de verdiep. Het kolossale gevaarte geraakt simpelweg niet door de meeste deuren, laat staan in de lift of door de traphal. En hoe dun de bezel (schermrand) ook wordt bij de videowall displays, diezelfde rand blijft een doorn in het oog bij zakelijke toepassingen (Excel, plannen, schema’s) waarbij je met het missen van enkele pixels ook belangrijke info kan verliezen.
Daar spelen de fabrikanten dus op in met hun “fine pixel pitch” LED wall’s. Kleine, handelbare panels met miniscule RGB LED’s worden in grotere “tiles” geplaatst. Met die LED tegels bouwen we het scherm op grootte en eventueel op maat. We zeggen “eventueel opmaat” want nagenoeg alle fabrikanten komen op de markt met standaard “Full HD” of “Ultra HD” sets. Een complete blokkendoos waarmee je een scherm opbouwd. De grootte van je scherm hangt dan simpelweg af van de gewenste pixel pitch. 1,2mm, 1,5mm, 2,0mm, 2,5mm, 4,0mm zijn de meest voorkomende standaard pixel pitches.
Fijn ook voor de AV integratoren. Want de opbouw van een LED wall vergt meteen ook een pak meer vakmanschap dan het ophangen van een LCD display. Nagenoeg alle fabrikanten hebben dan ook beslist enkel met “gecertifeerde” partijen te zullen werken.
Met een prijskaartje van +/- 100.000 euro voor een Full HD beeld zullen we het morgen niet meteen in elke vergaderzaal zien. Maar met de prijsdaling van de LCD displays van de afgelopen jaren in gedachte wacht ons waarschijnlijk toch een mooie LED toekomst.

Unified Communication

Wellicht de kroniek van een aangekondigde dood: nog weinig H323 / SIP video conferentie systemen te zien dit jaar op de ISE. Des te meer spelen de V.C. fabrikanten in op de, niet te stoppen, omschakeling naar U.C. video platformen. Met universele apparatuur, geschikt om te koppelen aan je gebruikelijke U.C. platform (Skype, Teams, Zoom, Hangouts, Facetime, enz.) connecteer je elke vergaderzaal met de rest van de wereld.
Onze partners Polycom en Logitech spelen daar ook graag op in. In 2019 krijgen we een zeer volwassen gamma aan USB of native (Microsoft Skype/Teams, Zoom, Google) systemen voor zowat elke grootte van lokaal. Compacte all-in-one systemen (Camera, luidspreker, micro) zijn er voor de kleine “huddle rooms”. Sets met auto tracking camera, soundbar, mics op tafel en een intuïtief bedieningspaneel voor de middelgrote en grote vergaderzaal. Ook de echt grote zalen en aula’s met meerdere camera’s en lokaal P.A. systeem connecteer je makkelijk met een USB bridge aan het U.C. platform van je keuze.

Amsterdam of Barcelona

Wie de ISE nog een keer in zijn thuisstad Amsterdam wil zien zal zich moeten haasten. De hele audiovisuele sector stelt in 2020 haar tenten nog éénmaal op in de RAI aan het Europaplein.
ISE (Integrated Systems Europe) begon in 2004 in Genève met 120 beperkte stands en 3500 bezoekers. Destijds een waar succes. Maar de AV beurs brak jaar na jaar de records en is intussen uitgegroeid tot de grootste AV beurs ter wereld. De 15 hallen (53.000m²) van de RAI in Amsterdam zijn simpelweg te klein geworden voor de meer dan 80.000 bezoekers en 1296 exposanten.
In 2021 verhuist het hele circus naar de Gran Via in Barcelona, onderdeel van de Fira. De Gran Via is één van de grootste beurscomplexen in Europa en is een schoolvoorbeeld van architectuur in combinatie met functionaliteit. Met 8 hallen en een totaal beschikbare oppervlakte van 200.000m² heeft ISE een nieuwe permanente event locatie gevonden. Barcelona, here we come!